Perjuangan Melayu Dalam Menjulang Peradaban Bangsa Dan Agama

Authors

  • Muhammad Fauzi Asmuni Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA)

Keywords:

melayu, peradaban, bangsa, jawi, seni

Abstract

Kertas kerja ini ditulis untuk menjawab persoalan apakah yang telah dilakukan oleh orang Melayu sepanjang sejarah mereka di dalam mempertahankan jati diri dan agama Islam. Kajian dilakukan terhadap beberapa sumber dan analisa sejarawan terhadap sumber tersebut di dalam hal yang berkait dengan perjuangan bangsa Melayu. Topik-topik yang disentuh untuk tujuan kajian adalah berkenaan pengenalan siapakah Melayu, usaha mereka menyebarkan ajaran Islam ke seluruh nusantara, usaha mengukuhkan bahasa Melayu dan tulisan Jawi sebagai identiti Islam orang Melayu, usaha mereka untuk menjadi bangsa yang mampu menjadi sumber khazanah ilmu Islam, usaha menggubal undang-undang sebagai satu usaha pengukuhan sistem Islam di dalam masyarakat Melayu, usaha mengukuhkan Islam melalui kesenian dan semangat jihad menentang penjajahan. Hasil kajian merumuskan bahawa bangsa Melayu sepanjang sejarahnya adalah bangsa yang mempunyai agenda dan begitu kuat mempertahankan Islam melalui pendekatan dan kaedah yang pelbagai dan meluas. Usaha yang dilakukan oleh generasi silam telah menganugerahkan orang Melayu sifat keislamannya yang tidak mungkin akan berubah.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Abdul Kadir Haji Muhammad. (1996). Sejarah Penulisan Hukum Islam di Malaysia, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur.

Abdullah Zakaria Ghazali. (2007). Islam dan Anti Penjajahan di Malaysia Kurun ke 19 oleh Abdullah Zakaria Ghazali di dalam Islam di Tanah Melayu Abad ke 19, Karisma Publication, Shah Alam.

Virginia Matheson. (1979). Concepts of Malay Ethos in Indigenous Malay Writing, Journal of Southeast sian Studies, Vol X Number 2, 1979.

Jelani Harun. (2008). Undang-undang Kesultanan Melayu Dalam Perbandingan, Penerbit USM, Pulau Pinang.

Liang Liji. (2010) Hubungan Melaka dan Dinasti Ming, Penerbit UKM, Bangi.

Liaw Yock Fang. (2003). Karya Agung: Undang-undang Melaka dan Undang-undang Laut Melaka, Yayasan Karyawan, Kuala Lumpur.

Mahayudin Haji Yahaya. (2000) Karya Klasik Melayu-Islam, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, 2000.

Md. Sidin Ahmad Ishak dan Mohammad Redzuan Othman. (2000) The Malays In The Middle East, University of Malaya Press, Kuala Lumpur.

Mohamad Abu Bakar. (2007) Tanah Melayu Abad ke 19: Pengislaman Penjajahan dan Pemupukan Manhaj Melayu di dalam Islam di Tanah Melayu, Karisma Publication, Shah Alam.

Mohd. Jamil Mukmin. (2004) Melaka Pusat Penyebaran Islam di Nusantara, Institut Kajian Sejarah dan Patriotisme Malaysia (IKSEP), Melaka.

Muhammad Haji Salleh. (1994). Syair Tantangan Singapura, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur.

Nik Annuar Nik Mahmud. (2005) Tok Janggut Pejuang Atau Penderhaka, Hazco Print, Kajang.

Nordin Hussin. (2007) Trade and Society In The Straits of Melaka: Dutch Melaka and English Penang 1780-1830, NUS Press, Singapore.

Penyata Tahunan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu Malaya (1955-1956), nombor penerimaan 2007/0011230, Jabatan Arkib Negara.

Rogayah A. Hamid dan Wahyunah Abd Ghani. (2005) Pandangan Semesta Melayu. Dewan Bahasa dan Pustaka, Ampang.

Syed Muhammad Naguib al-Attas. (1972) Islam Dalam Sejarah dan Kebudayaan Melayu, Penerbit UKM, Kuala Lumpur.

Syed Zulflida S.M. Nor. (2006) Pentadbiran Kesultanan Melayu Melaka: Kemunculan dan Kegemilangan, Arkib Negara Malaysia, Kuala Lumpur.

The Federation of Malaya Independence Order in Council – 1957, nombor penerimaan 2006/0011274, Jabatan Arkib Negara.

Thilagarathi Vasudevan. (1998) Form Criticism and The Sejarah Melayu, History Department of University of Hull, Hull.

Wan Hashim Wan Teh dan Daniel Perret. (1999) Di Sekitar Konsep Negeri, Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan Malaysia, Kuala Lumpur.

Wan Shamsuddin. (1969). Sejarah Tanah Melayu dan Sekitar-Nya 1400-1967, Penerbitan Pustaka Antara, Kuala Lumpur.

Yahaya Abu Bakar, Journal Sejarah Melaka. Penerbit Persatuan Sejarah Malaysia cawangan Melaka, bil 7, 1982.

Zahrah Ibrahim. (1986). Sastera Sejarah: Interpretasi dan Penilaian. Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur.

Downloads

Published

2020-07-30

How to Cite

Asmuni, M. F. (2020). Perjuangan Melayu Dalam Menjulang Peradaban Bangsa Dan Agama. Jurnal Peradaban Islam, 1(1), 111-128. Retrieved from https://peradabanislam.com/jurnal/article/view/7

Issue

Section

Articles